pikselikuva

Usein kysyttyä

Askarruttaako mieltäsi jokin kysymys autonrakennukseen liittyen? Olemme keränneet alle hakijoiden meille useimmin esittämiä kysymyksiä. Tutustu – näistä voi olla apua sinullekin!

Pitääkö autoista tietää jotakin, jotta voi hakea autonrakentajaksi?
Emme edellytä hakijoilta minkäänlaista tietoa autoista. Saat kattavan koulutuksen tehtävääsi. Nykyaikainen autotehdas on kokoonpanotehdas, jossa prosessit huolehtivat siitä, että tuotteesta tulee juuri halutunlainen. Sinä huolehdit vain omasta mutta tärkeästä työvaiheestasi.

Kannattaako jättää hakemus, vaikka oma koulutus ei liittyisi mitenkään autoihin?
Me arvostamme eniten sitä, että hakijalla on halu tehdä laatua, kiinnostus oppia uutta ja kyky toimia yhteistyössä tiimin jäsenenä. Hyvinkin erilaiset ammattikoulutukset antavat juuri niitä valmiuksia, joita me autonrakentajilta odotamme. Meillä on osaavina autonrakentajina niin kosmetologeja kuin leipureita. Joihinkin tehtäviin autoalan koulutus voi olla etu, mutta useimpiin tehtäviimme hakijan koulutustaustalla ei ole ratkaisevaa merkitystä.

Onko autonrakentaminen raskasta?
Autonrakennus on fyysistä työtä, mutta me olemme jo vuosikymmeniä panostaneet ergonomiaan ja työturvallisuuteen. Esimerkiksi kokoonpanossa auton kori on kuljettimilla aina sillä korkeudella, jolla työnteko on helpointa. Raskaita työvaiheita on automatisoitu, ja osien asentamista helpotetaan monilla ratkaisuilla. Lisäksi työkierron avulla tehtäviä voi vaihdella tiimin sisällä tai eri tehtävissä.

Onko autonrakentaminen yksitoikkoista liukuhihnatyötä?
Liukuhihnatyöstä luovuimme jo 1970-luvulla. Autonrakennus tapahtuu tiimeissä, joissa tehtäviä voi vaihdella, ja jokaiseen tehtävään liittyy erilaisia vaiheita. Tavoitteena on, että jokainen autonrakentaja osaa 3-4 erilaista työvaihetta, jotta tehtäviä voidaan sujuvasti vaihtaa tiimien sisällä esimerkiksi taukojen yhteydessä. Työ autotehtaalla ei ole yhden mutterin vääntämistä aamusta iltaan.

Sopiiko nainen autonrakentajaksi?
Noin kolmannes autonrakentajistamme on naisia. Naisilla on tehtävissämme tarvittavaa pitkäjänteisyyttä, tarkkuutta ja näppäryyttä. Pienikokoisuuskaan ei ole ongelma. Naiset sopivat autotehtaan työntekijöiksi aivan yhtä hyvin kuin miehet.

Minkä ikäinen henkilö sopii autonrakentajaksi?
Nuorimmat viime rekrytoinneissa valitut henkilöt ovat alle 20-vuotiaita, vanhimmat yli 50. Ikä ei ole este – haemme henkilöitä jotka ovat työikäisiä ja työkykyisiä.

Voiko työtehtävää vaihtaa?
Etenkin kokoonpanossa, jossa suurin osa autonrakentajista työskentelee, henkilöitä koulutetaan useamman aseman työtehtäviin, ja työtehtävää voi tiimin sisällä vaihtaa päivän kuluessa. Lisäksi pyrimme mahdollisuuksien mukaan täyttämään avautuvia tehtäviä oman henkilöstön ehdokkaista. Jos sopiva tehtävä ja osaaminen kohtaavat, tiimin tai osaston vaihto onnistuu. Myös eteneminen esimiestehtäviin on mahdollista.

Millainen autotehtaan työilmapiiri on?
Henkilöstömme jäsenet tietävät rakentavansa laadukkaita huipputuotteita. Ylpeys omasta ammattitaidosta näkyy myös työpaikan ilmapiirissä, jota kehutaan. Tiimityössä muut on otettava huomioon, jotta työt sujuvat. Yksi esimerkki toimivasta työilmapiiristä on se, ettei 40 vuotta autotehtaalla työskennellyt henkilö ole harvinaisuus. Valmet Automotiven perusarvoihin kuuluu yksilön arvostus ja kattava tasa-arvo ikään, sukupuoleen, kulttuuritaustaan jne. katsomatta.

Kuinka kansainvälinen työpaikka autotehdas on?
Uudenkaupungin autotehtaalla on edustettuna lähes 20 kansallisuutta. Asiakkaat ovat käytännössä kaikki Suomen ulkopuolelta, samoin useat kumppanit. Autonrakennuksessa kuitenkin kaikki ohjeet, raportit jne. ovat suomeksi, ja tuotannossa kielenä on suomi. Kansainvälisyys näkyy ja lisääntyy, mutta työkulttuuri on yhtenäinen.

Must one speak Finnish to work at Uusikaupunki plant?
All instructions, reports etc. are in Finnish, also the common language in production is Finnish. Yet we have a few persons working in the production who speak practically no Finnish. This may require special arrangements that are currently not possible in every team. Speaking no Finnish does not prevent working at the car plant, but it may limit the available possibilities.pikselikuva

 

Yllä oleva video esittelee autonrakennusta ja autonrakentajien työtä Valmet Automotiven tuotannossa. Suurenna kuva klikkaamalla ikonia alareunan oikeassa kulmassa.