pikselikuva

07.05.2009

Suomi voi päästä sähköautomaiden eturiviin

"Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä sähköautomaiden eturiviin", uskoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen. Suomalaisilla yrityksillä on paljon alan tietotaitoa. Sähköä käyttävien autojen lataukselle on olemassa infrastruktuuri, ja sähköä tuotetaan Suomessa ympäristöä säästävällä tavalla.

Korhonen puhui torstaina Helsingissä Sähköajoneuvot  Suomessa -seminaarissa, jonka järjestivät Työ- ja elinkeinoministeriö ja Tekes. Hänen mukaansa hybridi- ja sähköautojen yleistyminen Suomessa vaatii kuitenkin alkuvaiheessa valtiovallan toimia.

"Suomen pitäisi monen muun maan tavoin asettaa hybridi- ja sähköautojen osuudelle selkeä tavoite ja tukea aktiivisesti sen saavuttamista. Tämä tarkoittaa tukea uuden teknologian kehittämiselle sekä veroetuuksia. Tuki on tarpeen, koska alkuvaiheessa autojen hinta on korkea mm. akkujen kalliin hinnan vuoksi." 

Ennusteiden mukaan hybridi-ja sähköautojen markkinat kasvavat maailmassa voimakkaasti lähivuosina. Autojen sähköistyminen tuo uusia mahdollisuuksia myös alan yrityksille. Suomessa on paljon osaamista autoteollisuuden suunnittelussa ja komponenttien valmistuksessa sekä akku- ja mobiiliteknologiassa.

"Uusi teknologia avaa ovia uusille toimijoille autoteollisuudessa. Suuruuden sijaan tarvitaan asiakaslähtöisyyttä, innovaatioita, ketteryyttä ja kokonaisuuksien hallintaa. Myös asiakkaiksi tulee uusia yrityksiä, joille mm. ympäristöasiat ja yhteistyökumppanin luotettavuus ovat tärkeitä", Korhonen sanoi. 

Valmet Automotive aloittaa loppukesällä ensimmäisen sähköisen ajoneuvon valmistuksen Uudessakaupungissa. Garia-golfautoja on tarkoitus valmistaa muutamia tuhansia vuodessa. Verkosta ladattavan Fisker Karma –hybridiauton valmistus alkaa vuoden lopulla ja tuotannon on suunniteltu nousevan noin 15 000 auton vuositasolle. Valmet Automotive on Garia A/S:n ja Fisker Automotiven suunnittelu- ja valmistuskumppani. Tälllä hetkellä Valmet Automotive valmistaa Porsche Boxster ja Porsche Cayman -urheiluautoja Porsche AG:lle. Sopimus jatkuu vuoteen 2012.

 

 Lisätietoja: Teija Åhlman, Valmet Automotive, viestintä  puh. 020 484 8060