pikselikuva

12.11.2009

Ensimmäisen auton valmistumisesta 40 vuotta

Ensimmäisen auton valmistumisesta Uudenkaupungin autotehtaalla tulee perjantaina 13. marraskuuta kuluneeksi 40 vuotta. Ensimmäinen auto oli Saab 96, joka sai rekisterikilpeensä merkinnän EKA-96. Nykyisin se on nähtävillä Uudenkaupungin automuseossa.

Tuotanto uudessa autotehtaassa käynnistyi vain runsas vuosi sen jälkeen, kun ruotsalainen Saab ja suomalainen Valmet perustivat yhteisyrityksen Saab-autojen valmistamiseksi Suomessa.

Samaan aikaan tehtaan rakennustöiden kanssa Laitilan ammatillisessa kurssikeskuksessa koulutettiin autonrakentajia. Teknisiä toimihenkilöitä kävi hakemassa oppia Saabin tehtailta Trollhättanista, josta aluksi tuotiin valmiiksi maalatut  auton korit Uuteenkaupunkiin.

Marras-joulukuussa 1969 Uudessakaupungissa valmistui 187 Saabia. Vuoden lopussa henkilöstön määrä oli 227 ja keski-ikä 26 vuotta. Tehtaalla työskentelee vielä kahdeksan ensimmäisen auton rakentajaa, joista viisi on ollut  täydet 40 vuotta yrityksen palveluksessa.

Neljänkymmenen vuoden aikana Uudessakaupungissa on valmistunut kaikkiaan 1,1 miljoonaa autoa. Nyt linjoilla valmistuu Porsche Boxster ja Porsche Cayman -urheiluautoja. Valmet Automotive on ensimmäisten autonvalmistajien  joukossa aloittamassa hybridi- ja sähköautojen sarjatuotannon. Garia-golfauton ja Think City -kaupunkisähköauton valmistus alkaa tämän vuoden lopussa. Fisker Karma -luksushybridin sarjatuotannon suunnitellaan alkavan ensi vuoden puolivälissä.

Saabien Suomen valmistajasta on 40 vuodessa tullut kansainvälinen autoteollisuuden suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittaja. Valmet Automotive tunnetaan erityisesti tuotteiden ja toiminnan korkeasta laadusta sekä osaavasta henkilöstöstään.

EKA-96 

Pirkko Virtanen ja Sirke Ämmälä saattoivat ensimmäisen suomalaisen Saabin matkaan neljäkymmentä vuotta sitten.
(Kuva ladattavissa alla, 1 MB)Tiedostoliitteet

  • EKA-96.jpg