pikselikuva

06.08.2009

Fortum ja Valmet Automotive yhteistyöhön sähköautoteknologian kehittämiseksi

Fortum ja Valmet Automotive ovat sopineet yhteistyöstä sähköisen konseptiauton ja sähköautoihin liittyvän latausteknologian kehittämiseksi. Tavoitteena on esitellä täysin sähköllä toimiva konseptiauto Geneven autonäyttelyssä vuoden 2010 maaliskuussa. Kehitettäviä ratkaisuja on tarkoitus käyttää hyväksi suomalaisten yritysten palvelutarjonnassa nopeasti kasvaville sähköautomarkkinoille.

Tieliikenteen sähköistämisellä voidaan merkittävästi vähentää liikenteen päästöjä ja siten hillitä ilmastonmuutosta: sähkö on erinomainen vaihtoehto päästöjen, energiatehokkuuden ja energian saatavuuden kannalta.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen sähköautoilua edistämällä on niin energiayhtiö Fortumin kuin Metso-konserniin kuuluvan Valmet Automotiven tärkeä tavoite, jonka puitteissa yhtiöt ovat aloittamassa yhteistyön sähköautoihin liittyvän teknologian kehittämisessä.

Esiselvitys konseptisähköautosta on jo tehty. Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus valita muita partnereita sekä suunnitella ja rakentaa konseptiauto. Suunnittelun lähtökohta on kehittää kaupunkiautoksi soveltuva 2+2–paikkainen sähköauto, jonka ajomatka kertalatauksella on 160 km.

”Valmet Automotive ei ole tuomassa markkinoille uutta omaa sähköautomerkkiä, vaan tarkoitus on luoda uusia ratkaisuja osaksi yrityksemme palvelutarjontaa,” toimitusjohtaja Ilpo Korhonen korostaa. ”Kokoamalla yhteen alan osaajat voimme kehittää autoteollisuusasiakkaiden tarvitsemia palvelupaketteja, jotka ulottuvat sähköajoneuvon suunnittelusta ja valmistuksesta latausjärjestelmiin.”

Fortum tuo hankkeeseen autojen lataamista koskevaa osaamista. Suomessa latausinfrastruktuuria on jo olemassa runsaasti autojen moottoreiden lämmityspistokeverkoston ansiosta, mutta sähköautojen laaja käyttöönotto edellyttää latausverkoston kehittämistä.

Fortumin useat hankkeet tähtäävät sähköautojen laajamittaisen käyttöönoton edistämiseen

 "TEMin sähköautotyöryhmän tänään julkaisema mietintö sähköajoneuvoista Suomessa on mielestämme erittäin positiivinen. Suomella on nyt tilaisuus hypätä kehityksen kärkeen sähköautoteknologiassa, ja onkin tärkeää, että mietinnössä esitettyihin toimenpiteisiin tarvittavan teknisen osaamisen lisäämiseksi ja kokeiluhankkeiden toteuttamiseksi ryhdytään välittömästi. Lisäksi sähköautojen käyttöönottoa tulee kannustaa kehittämällä auto- ja ajoneuvoverotusta, ja lisäksi alkuvaiheessa myös niiden hankinnan tukeminen on perusteltua," Fortumin edunvalvontajohtaja Esa Hyvärinen toteaa.

Fortum edistää sähköautojen laajamittaista käyttöönottoa osallistumalla sähköautoilun kehitystyöhön myös muissa hankkeissa. Fortum käynnisti vuonna 2008 pohjoismaisen sähköautoprojektin, joka tuo ladattavat autot ja lataustolpat Espoon ja Tukholman liikenteeseen. Fortum on myös mukana viisivuotisessa TransEco-ohjelmassa, jonka puitteissa etsitään ratkaisuja tieliikennesektorin energia- ja päästöhaasteisiin. Ohjelman puitteissa Fortum osallistuu VTT:n ja Metropolian hankkeisiin, joissa tutkitaan sähköautojen suorituskykyä alhaisessa lämpötilassa sekä kehitetään autojen pikalatausmahdollisuuksia.

Valmet Automotive sähköautojen valmistajaksi

Valmet Automotive aloittaa tänä vuonna kahden sähköisen ajoneuvon valmistuksen Uudessakaupungissa. Ensimmäiset sähkökäyttöiset Garia-golfautot on jo toimitettu tanskalaiselle Garia A/S:lle. Ensimmäiset verkosta ladattavat Fisker Karma -hybridiautot toimitetaan amerikkalaiselle Fisker Automotivelle tämän vuoden lopulla. Valmet Automotive valmistaa lisäksi tällä hetkellä myös Porsche Boxster ja Porsche Cayman -urheiluautoja Porsche AG:lle.

Valmet Automotive keskittyy kehitystoiminnassaan vahvasti sähkö- ja hybridiautojen teknologiaan ja valmistusprosesseihin. Kehitysprojektit liittyvät mm. ekologisiin voimanlähteisiin sekä kevyisiin korirakenteisiin ja materiaaleihin. Tuotesuunnitteluprojekteissa yhdistetään kevyitä ja turvallisia korirakenteita sekä uudenlaisia sähköteknologian sovelluksia ajoneuvoihin. Samaan aikaan kehitetään omia digitaalisen tuoterakenteen ratkaisuja, joita käytetään toiminnan ohjaamisen tuotesuunnittelusta prosessin suunnitteluun saakka.

Fortum Oyj                                               Valmet Automotive Oy

Fortum on Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle keskittyvä johtava energiayhtiö. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä voimalaitosten käyttö ja kunnossapito. Visiomme on olla ensiluokkainen sähkö- ja lämpöyhtiö ja kestävän kehityksen edelläkävijä.

Valmet Automotive on autoteollisuuden ensiluokkainen palvelujen tuottaja. Tarjoamme kilpailukykyisiä ja joustavia ratkaisuja tuotekehitykseen ja valmistukseen joko kokonaisratkaisuina tai räätälöityinä erikoisprojekteina. Toimintamme kulmakiviä ovat vahva kumppanuus sekä asiakastyytyväisyys.

_________________________________________

Lisätietoja Valmet Automotiven nykyasiakkaista sähköautoliiketoiminnassa:

 http://garia.com/home-3/

http://karma.fiskerautomotive.com/